الانتقال إلى المحتوى الرئيسي

علم الزيوت والدهون


جامعة المنصورة

About Oils and Fats Course

Oils and fat course is concerned with different Food oils and frying oil , It is a set of definitions and precautions that must be known by identifying the most important types of oils (edible - aromatic - frying and salad oils) and identifying the most important risks with frying oils are exposed and how to store them safely and eat them in a healthy manner in light of food legislation , In addition to identifying the most important types of dietary fats and the difference between oils and fats.

Oils and Fats Course Targeted groups:

• University students and graduate students (in the faculties of agriculture, veterinary medicine, quality education, tourism, hotels and home economics).
• All nutrition supervisors and employees of institutions responsible for keeping, receiving, preparing and storing food in university cities - public and private hospitals - hotels and tourist resorts - restaurants, fast food shops and places to provide mobile food (caravans).
• Owners of food analysis laboratories and managers of factories and institutions concerned with the production of various foodstuffs.
• Food inspectors and those responsible for the inspection of foodstuffs.
• Quality, control and food safety engineers working in factories and the Food Safety Authority.
• All employees, officials and those interested in food safety in all their specialties.

Oils and Fats Course content:

• Oils and fats definition, sources and sections.
• Differ type of vegetables oils :
- Corn oil.
- Soya bean oils.
- Linseed oil .
- Sunflower oil .
- Cotton seed oil.
- Olive oil.
- Sesame oil .
• instructions for dealing with oils.
• Frying process.
• Effect of using high temperature on frying process .
• Cautions during frying process .
• Edible fats .
• Un saturated fats .
• Saturated fats with tips to reduce unhealthy fats.
• Aromatic oils.
• Usage of aromatic oils .
• Storing of aromatic oils .
• Acrylamide ……. Risk in fried food.

Course Staff

حول دورة الزيوت والدهون

تعتبر الزيوت والدهون من العناصر الأساسية لجسم الإنسان فهي ثالث مكون أساسي لغذاء الإنسان بعدالزيوت الغذائية وزيوت التحمير : هو عبارة عن مجموعة التعريفات والاحتياطات و التي يجب الالمام بها من خلال التعرف علي أهم أنواع الزيوت ( الغذائية –العطرية – التحمير وزيوت السلاطة ) والتعرف علي اهم الاخطار التي تتعرض لها زيوت التحمير وكيفية تخزينها بصورة آمنة وتناولها بصورة صحية في ضوء التشريعات الغذائية . بالإضافة إلى التعرف علي أهم أنواع الدهون الغذائية والفرق بين الزيوت والدهون .

الفئة المستهدفة:

• طلاب الجامعات وطلاب الدراسات العليا (بكليات الزراعة والطب البيطري والتربية النوعية والسياحة والفنادق والاقتصاد المنزلي ) .
• جميع مشرفي التغذية والعاملين بالمؤسسات المسئولة عن حفظ واستلام واعداد وتخزين المواد الغذائية بالمدن الجامعية – المستشفيات العامة والخاصة – الفنادق والمنتجعات السياحية – المطاعم ومحلات الوجبات السريعة واماكن تقديم المواد الغذائية المتحركة ( الكرفانات ).
• أصحاب معامل تحليل الاغذية و مديري المصانع و المؤسسات المعنية بالنتاج المواد الغذائية المختلفة .
• مفتشي الاغذية والمسئولين عن فحص المواد الغذائية .
• مهندسي جودة ورقابة وسلامة الاغذية العاملين بالمصانع وهيئة سلامة الغذاء.
• جميع العاملين والمسئولين والمهتمين بسلامة الغذاء بكافة تخصصاتهم.

يهدف هذا المقرر إلى التعرف على:

• تعريف ومصادر وأقسام الزيوت والدهون.
• أنواع الزيوت الغذائية :
- زيت الذرة.
- وزيت فول الصويا.
- زيت بذور الكتان.
- و زيت بذور عباد الشمس.
- و زيت بذور القطن.
- ريت الزيتون.
- وزيت السمسم .
• وارشادات التعامل مع الزيوت.
• عملية القلى والتحمير الغزير.
• أضرار الاستمرار فى ارتفاع درجات الحرارة أثناء عملية التحمير.
• نصائح وارشادات للتعامل مع الزيت أثناء عملية التحمير.
• الدهون الغذائية.
• الدهون غير المشبعة.
• الدهون المشبعة مع نصائح لتقليل الدهون غير الصحية.
• الزيوت العطرية.
• استخدامات الزيوت العطرية وأهم فوائدها.
• تخزين الزيوت العطرية.
• الأكريلاميد والتعامل معاها وأمثلة عليها.

المحاضر

Course Staff Image #1

د. رانيا الجمال

Enroll